Mariaslekrum

Direktlänk till inlägg 16 januari 2010

Semmeldax snart.

Av Maria - 16 januari 2010 23:00

  

Det är nu du skall börja äta din semla varje tisdag.

I år så infaller semmeldagen den 16/2,

fast många startar tidigare afärerna har ju redan börjat

och sälja.


Fettisdagen i februari är sista dagen i fastlagen.
En tredagarsperiod som i många katolska länder firas med karneval.
De här tre dagarna inbjuder till festligheter
 eftersom den 40 dagar långa påskfastan påbörjas direkt efter.

I Sverige har vi firat fettisdagen inte bara med semlor,
på en del platser i landet förekom det upptåg av olika slag.
 I Norrland var fettisdagen i början av 1900-talet
 en av årets största festdagar och kunde jämföras med julafton.

 
Barnen fick ledigt ifrån skolan för att åka skidor och kälke,
man kalasade på fettisdagsbulle och knäck.
På en del orter klädde man ut sig till fettisdagsgubbar
 en sed som fortfarande finns kvar i Alfta i Hälsingland.

Svensken äter i genomsnitt fyra till fem semlor per år
 och till detta går det åt tonvis med mandelmassa
 och tusentalsliter med vispgrädde.
 
 Visste du att semla kommer från simili ordet för vetemjöl på latin.

 

  


Vanliga Semlor.

Ett recept på de traditionella semlorna som är vanligast.

 Väldigt goda och relativt enkla att göra.

 Ca 10 stycken normalstora semlor.

 Ugnen ska vara på 225 grader.

Recept:

75 gram smör
2,5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma (stött eller mald)
7-8 dl vetemjöl eller vetemjöl special
0,5 tsk salt
1 ägg

Fyllning:

200 g mandelmassa (eller 1,5 dl sötmandel och 1,5 dl socker)
1 dl mjölk
inkråm från semlorna

Garnering:

3 dl vispgrädde
florsocker

Tillagning:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm

 den till 37 grader (fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet

 och rör ut jästen i degspadet.

 Rör ner resten av degspadet, sockret, saltet,

 kardemumman, ägg och nästan allt mjöl.

 Arbeta ihop hela degen till en smidig deg gärna i en hushållsmaskin.

 Degen ska vara blank och släppa kanterna lätt.

Låt degen jäsa under bakduk i buken i ca 30 minuter.

 Värm ugnen till 225 grader.

 

Ta ur degen på en mjölnad yta och knåda degen smidig.

 Rulla en lång rulle av degen och skär sedan upp den i lagomt antal bullar. Rulla de till runda bullar och lägg de på en bakpappersförsedd plåt.

 Låt de jäsa till sin dubbla storlek vilket tar ca 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter och låt de

 sedan kallan på galler under en bakduk.

 

Skär eller klipp av ett lock på varje bulle.

 Det finns många olika sätt att ta av locket på,

 vissa gillar trekantiga lock, andra fyrkantiga eller runda.

 Det är helt efter eget tycke.
Ta ut lite av inkråmet från varje bulle och lägg ner i en skål.

 Blanda inkråmet väl med riven mandelmassa och mjölken

 så att det blir en ganska lös smet.

 Lägg sedan ner mandemasse-blandningen i bullarna.

 Vispa grädden ganska hårt med lite lite socker och spritsa ut

 grädden på bullarna fint.

 Lägg på locket och sikta lite florsocker över varje bulle strax innan servering.

Njut av väldigt goda semlor.

 

Ett litet tips: Eftersom barn inte så förtjust i mandelmassa och

även att det innehåller nötter som inte få förekomma på

förskolorna, så kan man lägga i blåbärsylt istället.

Eller någon annan sylt givetvis.

  


Eller varför inte prova något annorlunda som:

  

Chokladsemlor.

Chokladsemlor har en chokladkräm istället för mandelmassa

 och har lite kakao i bulldegen dessutom.

 Det här receptet kalljäser bullarna vilket gör att det ta lite längre tid

 att jäsa jämfört med vanliga bullar. Blir ca 14 stycken.

 Ugnen ska vara på ca 250 grader.

Recept:

25 gram jäst för söta degar
3 dl kall mjölk
100 gram smör
1 ägg
0,75 dl kakao
0,5 strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma (mald eller stött)
10 dl vetemjöl

Fyllning:

100 gram smör
1 dl kaffe
6,5 dl florsocker
1 dl kakao
1,5 msk strösocker
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

florsocker till garnering

Tillagning:

Smula ner jästen i en bunke och rör ner mjölken till all jäst har löst sig.

 Rör ner smöret i bitar, ägg, kakao, socker, kardemumma,

 salt och nästan alla vetemjöl.

 Arbeta degen smidig tills den är blank och släpper kanterna.

 Låta degen jäsa under bakduk i ca 2 timmar.

 

Arbeta ut degen på en mjölad arbetsyta och knåda den smidig.

 Dela degen i ca 14 lika stora bitar och forma de till runda bullar.

 Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk.

 Låt de jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg precis innan gräddning

 och låt det gräddas i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

 Bullarna ska sedan kallna på galler under en bakduk.

 

Gör fyllningen genom att smälta smöret tillsammans med kaffet i

 en kastrull och låt det sedan svalna till ca 37 grader.

 Sikta ner kakaon och florsockret och rör om tills smeten blir jämn.

 Blanda i strösockret och låt smeten sedan svalna i ett kylskåp.

 Vispa grädden ganska hårt tillsammans med vaniljsockret.

Skär av toppen på semlan i en fin figur.

 Spritsa eller klicka ut chokladsmeten på semlan och därefter grädden.

 Lägg tillbaka locken och pudra med siktat florsocker strax innan servering.

Njut av en god chokladsemla.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 2 juni 2018 16:27

Hej!   Jag får mycket frågor om jag kan skicka material till er. Det gjorde jag förut innan jag öppnade facebookgruppen mariaslekrum. Nu skickar jag inget material över mail utan man får gå in i gruppen och hämta.   Ni som inte har fb bl...

Av Maria - 28 maj 2017 18:38

Hej på er alla!   Nu var det ett tag sen, varit väldigt mycket denna vår, så därför har det blivit lite på bloggen och i gruppen mariaslekrum. Men ska börja lite smått med att göra lite material och i sommar ska jag göra mer.   Det är mån...

Av Maria - 28 maj 2017 18:20

          Vill man ha materialet så går man med i gruppen mariaslekrum på fb, där kan man ladda ner. Observera gäller allt material på bloggen. ...

Av Maria - 28 maj 2017 18:18

                              Vill man ha materialet så går man med i gruppen mariaslekrum på fb, där kan man ladda ner. Observera gäller allt material på bloggen. ...

Av Maria - 28 maj 2017 18:17

    Vill man ha materialet så går man med i gruppen mariaslekrum på fb, där kan man ladda ner. Observera gäller allt material på bloggen. ...

Presentation

Lite fakta om mig.

Hej, Maria heter jag och är en tjej som är glad och gillar humor och änglar i massor.
Pyssel och datorn tar mycket av min tid.
Och framför allt barn. Jag jobbar som barnskötare på förskola på en småbarnsavdelning och jag älskar mitt arbete.
Jag är en änglamamma till min lilla dotter Ida och jag är mamma till min underbara dotter Tilde. Familjen är mitt allt. Här på bloggen så kommer jag att dela med mig av mitt material som jag har i arbetet. Och så kommer det en liten dikt då och då också. Hoppas att ni kommer att trivas här på min blogg. Skriv gärna om ni undrar över något.
Min mail är mariaslekrum@live.se

Rosa bandet

Följ mig på facebook

Följ mig via bloglovin.

bloglovin

Lämna gärna ett tassavtryck.

Google Översätt

Facebook

Klocka

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Mina små rum.

Inspirationbloggar

Mina nära och kära.

Räkneverk

  • besöksräknarebesöksräknare
  • free counters

Vädret i Njurunda.

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards